Konyhai zsíros elszívó tisztítás

Miért fontos a konyhai szellőző, szellőztető rendszerek tisztítása?
zsíros elszívó tisztítás

A szennyeződött konyhai elszívó rendszer nem tud megfelelően működni így hatékonysága csökken. Kapacitása csökken, ezáltal sokkal drágább egy elzsírosodott rendszert üzemeltetni, mint rendszeresen karbantartani. A katasztrófavédelem bármikor szúrópróbaszerű ellenőrzést tarthat, a nem tisztított berendezésekre pedig bírságot szabhat ki!

Mikor alkalmazunk zsíros elszívó rendszer tisztítást?

A nagykonyhai elszívók, és éttermi elszívók esetén a légcsatorna rendszerben zsíros gőz tapad meg. Ezeket nem elegendő a poros rendszereknél alkalmazott módszerekkel tisztítani.

Ilyenkor kerül képbe a kifejezetten zsíros elszívó rendszerekre alkalmazott tisztítási módszer!

A konyhai zsíros elszívó tisztítás folyamata:

Árajánlat kérését követően költségmentesen felmérjük a légcsatorna állapotát, majd elkészítjük a konyhai légtechnikai rendszer tisztítására az ajánlatot. Az ajánlat elfogadása után, leegyeztetjük a megfelelő időpontot. A munka megkezdése előtt előkészítjük a munkaterületet. Rendkívül figyelünk a tisztítandó területen kívüli tárgyak és a helység tisztaságára. Ha nem tudunk gond nélkül hozzáférni a tisztítandó területhez, tisztító nyílásokat vágunk, és tisztító ajtót építünk be, amelyet a későbbi tisztítások során is lehet majd használni. Ezen felül, ha szükséges a flexibilis csöveket is cseréljük. Elvégezzük a tisztítási feladatot, az egész felületet zsíroldó vegyülettel kezeljük.  Majd mechanikai eszközökkel távolítjuk el a szennyeződéseket, ezeket veszélyes hulladékként kezeljük és szállítjuk el. A munka végeztével a munkaterületet eredeti tisztaságban adjuk át. A munkafolyamatokról fényképes dokumentációt készítünk.
Zsíros felület Légtechnika

Az elzsírosodott légcsatornában keletkezett, gőzök és gázok rákkeltő, hatásúak melyek egyaránt veszélyeztetik a vendégek és az ott dolgozó személyzet egészségét! A nagykonyhákban, éttermi elszívót használó helységekben nagyon sok zsíros gőz keletkezik, mely ugyanúgy, mint a háztartási elszívók esetén, zsírosodást okoz a légtechnikai rendszerben.
Ezért különösen fontos a nagykonyhai elszívók tisztítása, azaz a zsíros légtechnikai rendszerek tisztítása.

Az OTSZ honlapján található 54/2014 (XII.5.) BM rendelet előírja a konyhai zsíros elszívó rendszer félévente történő, szakszerű tisztítását.

Országos tűzvédelmi szabályzat

2020.január 22-től hatályos 54/2014 (XII.5) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról és az ide tartozó vonatkozó szabványokról kimondja:

.

... a 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint melegkonyhás vendéglátóhely és melegkonyhás vendéglátó üzlet szellőző, szagelszívó rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 4 évente, melegkonyhás vendéglátóhely és melegkonyhás vendéglátó üzlet esetében évente tisztítani, és annak elvégzését írásban igazolni kell.”

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat Konyhákra vonatkozó szabályozása az alábbi gombra kattintva olvasható:

Légtechnika Berendezés
Zsíros felület Zsíros konyhai elszívó
Szennyezett légcsatorna Elszívó