Miért fontos a zsíros elszívó tisztítása?

Fedezze fel, miért elengedhetetlen a konyhai zsíros elszívó tisztítása ezzel az informatív útmutatóval. Ismerje meg a zsíros elszívó tisztítás fontosságát.

A konyhai zsírfogó rendszeres tisztítása elengedhetetlen a biztonságos és higiénikus tér fenntartásához. Ebben az útmutatóban mindent megtudhat a zsíros elszívó tisztításáról, és megtudhatja milyen károkat okozhat Önnek a nem megfelelő állapotú elszívó rendszer.

Miért fontos és nélkülözhetetlen a rendszeres a konyhai zsíros elszívó rendszerek tisztítása?

A rendszeres konyhai elszívó tisztítás kiemelkedően fontos a helyes működéshez és a megfelelő higiénia fenntartásához. Az elszívó tisztítása segít megelőzni a gyakori meghibásodásokat, a baktériumok, vírusok és gombák, vagy akár a rágcsálók szaporodását. A munkatársai egészségének kockáztatásán túl energetikailag is komoly problémát jelenthet egy elhanyagolt elszívó rendszer, hiszen ilyenkor a fenntartási költségeink is megnőnek.

Ez, az idegen anyag megtelepedésének a számlájára írható, hiszen ilyenkor a csövek keresztmetszete óhatatlanul is leszűkül, a légellenállás pedig növekszik. Ezekből adódóan a rezsiköltségünk akár 8-10%-al is magasabb lehet, amely a mai világban nem egy elhanyagolható összeg.  

Ha ez eddig nem lenne elég, egy elhanyagolt, zsíros elszívó rendszer rendkívül tűzveszélyes is!

Mivel a csövezet falán a lerakódott olajok és zsírok táplálják az égést, ezért egy esetleges tűz sokkal könnyebben terjedhet a légelszívó rendszerben.

Pontosan ezen okokból adódóan foglalja magában az Országos Tűzvédelmi Szabályzat is a poros és zsíros elszívó rendszerek tisztítását!

A 2020.január 22-től hatályos 54/2014 (XII.5) BM rendelet  kimondja, hogy a meleg konyhás vendéglátóhely és meleg konyhás vendéglátó üzlet légelszívó rendszerét évente tisztítani kell.

Így tehát nem csak a saját felelősségünk, hanem törvényi kötelezettségünk is megfelelően gondoskodni az elszívó rendszerünk állapotáról.

Milyen megbetegedések kockázatát hordozzák a nem megfelelő állapotú zsíros elszívó rendszerek?

Már volt szó arról hogy különböző vírusok és gombák is megtelepedhetnek az elszívó rendszerünk falain. De pontosan miről is van szó? Milyen betegségek kialakulásának veszélyét hordozhatja magában a légelszívásunk?

A teljesség igénye nélkül az allergiától az asztmán át, több komoly betegség veszélyét is hordozza magában egy elhanyagolt rendszer. Ezek mellett legionellózis, vagyis a tüdőgyulladás egyik igen súlyos formája, a szalmonella, de akár a vírusos agyhártyagyulladás veszélyét is hordozhatja.

Ezek mindegyike igen súlyos betegség, amelyektől csak a rendszeres és szakszerű tisztítás védhet meg sajnos bennünket. Mivel ezeknél a rendszereknél a felhasználás módja és a törvényi kötelezettség alapból kizárja annak a lehetőségét hogy házi praktikákkal próbáljuk meg tisztán tartani vagy épp teljesen kitisztítani a rendszert, így ezt érdemes profikra bízni!

További bejegyzések