Mint minden évben, idén is, március 22. a víz világnapja.

Mivel a bolygónknak ugyan kb. 71%-a víz, azt hihetnénk hogy végtelen mennyiségben áll rendelkezésünkre.

Ennek a hatalmas vízmennyiségnek azonban csak egy része kb. 2,5-3%-a édesvíz. Ennek pedig jelentős része fagyott állapotban található az egyre pusztuló, sarki jégtakarókban.

Éppen ezért, mivel a túlélésünkhöz elengedhetetlen a tiszta, édes víz, ami csak limitált mennyiségben áll rendelkezésünkre, nem pazarolhatjuk merő könnyelműségből.

A mai tudatos éttermek legnagyobb kihívása, hogy a mindennapi működés során hogyan valósítható meg minél több ponton a környezettudatosság.

Ennek egyik megvalósítási lehetősége, az, hogyha olyan gépeket alkalmazunk amelyek kevesebb energia és víz felhasználásával működnek.

Ugyanakkor, vannak olyan rendszerek egy étteremben, amelyek szintén a mindennapi működésben játszanak szerepet, de nem is gondolnánk hogy a környezettudatosságunk milyen hatalmas részét képzik.

Ilyen például a zsírfogó doboz.

Ez az egyszerű szerkezet ülepítéses elven alapul. Ez, a fáziselválasztás során a nehezebb darabos szennyeződéseket a tartály aljára ülepíti, míg a könnyebb olajok és zsírok a felszínen maradnak.

Mivel külön szabályozás vonatkozik a szennyvízre is, ezért nem mindegy hogy milyen szennyezőanyag tartalommal rendelkezik.

Ez az eszköz ennek a szabályozásában segít. Hatalmas részét választja le a zsíros iszapnak, így a csatornába már egy a zsíroktól és olajoktól kevésbé szennyezett anyag kerül.

Éppen ezért, a rendszeres tisztítása, kiemelkedően fontos feladat, hiszen ezzel a csatornahálózat elzsírosodását előzzük meg.

További bejegyzések